niedziela, 19 maja 2013

Przerywnik kulinarny - cukiniowa przekąska

Co jakiś czas w niedzielę, będę Wam moi drodzy czytelnicy prezentować przerywnik kulinarny - bo moje pasje - to nie tylko scrapowanie :)
Uwielbiam cukinię i już się cieszę na zbliżający się powoli cukiniowy sezon. Cukinię lubię pod każdą postacią, w zupie, jako mix warzyw z patelni, grillowaną, jako racuszki cukiniowe, w tarcie. To warzywo często gości na naszym stole. Ostatnio mignęło mi gdzieś (nie pamiętam jednak gdzie - czy w tv, czy w gazecie czy w necie), zdjęcie cukini zapiekanej na cieście francuskim - jako, że ostatnio lubię sobie wypróbowywać nowe przepisy, wykonałam tę szybką przekąskę.


Co potrzebujemy:
* cukinię,
* ciasto francuskie
* odrobinę oliwy
* przyprawy : sól, pieprz, oregano i bazylię

wykonanie:
ciasto francuskie dzielimy na prostokąty i  nakłuwamy widelcem. Spryskujemy odrobiną oliwy, dodajemy przyprawy, plasterki cukini - całość posypujemy bazylią. Pieczemy ok 20 min w nagrzanym piekarniku, jeśli z termoobiegiem to krócej, aż ciasto się zarumieni.


Wyszło przepysznie, i przede wszystkim ekspresowo!
Polecam :)))

pozdrawiam serdecznie
Berberis

Brak komentarzy: